Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Fullkornsboller (nesten) uten sukker

Boller og gjærbakst er kanskje noe av det beste som finnes..og komper.

Jeg prøvde meg på en fullkornsvariant av boller denne gangen, og de ble overraskende gode.

Ikke forvent at de smaker helt likt som vanlige hveteboller, det er tross alt snakk om 100 % fullkorn, men de er ikke så langt unna heller.

nærbolle fjøl.jpg

Disse passer ypperlige for de som skal/vil ha lite eller ingenting sukker og hvitt mel. Metter godt gjør de også.

Fullkornsboller - 12 stk

INGREDIENSER

500 gram ekstra finmalt fullkornshvetemel
½ pose tørrgjær
1 egg, romtemperert
75 gram sukrin gold (eller annen søtning tilsvarende 75 gram sukker)
25 gram sukker (valgfritt)
3 dl melk, fingervarm
Ei klype salt
½-1 ts kardemomme
1 ss rapsolje (evt. mer smør)
40 gram smør, romtemperert (evt. mer rapsolje)
... og rosiner hvis du liker det

  • Bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok og bland sammen alle ingrediensene unntatt smør og rosiner
  • For best resultat bør du la maskinen elte i ti minutter
  • Ha så i smør i terninger, og elt i nye ti minutter. Deigen skal være glatt og fin, men ikke så klissete at den henger igjen i bollen.

Dekk deigen med lokk eller plastikk og la heve en time eller mer. Såpass grov bakst hever ikke alltid like godt, men med nok elting blir resultatet bra.

Etter første heving har du i rosiner, elter deigen igjen og deler i 12 emner. Form til boller, legg på et bakepapir og la heve i minst 30-45 minutter til.

Pensle bollene med sammenpisket egg eller litt melk og stek på 210 grader midt i ovnen i ti minutter. Følg med mot slutten av steketida, kan hende må de steke litt mindre eller mer.

La bollene avkjøle på ei rist før du smaker :-)

Boller i ring.jpg

Kjempegode som de er, eller med littegrann smør på. Nam!