Blogg

Enkle oppskrifter og tips om kosthold og helse

Gryterett med byggryn, bønner og kylling

Det blir mye byggryn for tida, men det er jo så fryktelig anvendelig! I dag brukte jeg rester av byggryn i en gryterett, og den falt i smak her i hus :)

Jeg brukte også bønner og kylling, som begge inngår som viktige komponenter i middelhavskostholdet. Likevel er bønner en matvare jeg ofte glemmer litt. Egentlig er bønner (og linser) veldig enkelt å putte i alle mulige matretter, alt fra taco, til salater, hjemmelagde kjøttkaker, gryteretter og supper. I bønner får du blant annet mye folat, kalsium og jern, og en grei dose fiber. Med andre ord noe jeg godt kan begynne å bruke mer av!

Men så var det gryteretten! 

Til 3 porsjoner trenger du

2 kyllingfileter, i biter
1/2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1,5 dl byggryn, bløtlagt kvelden før
En boks bønner, avrent (jeg brukte røde kidneybønner)
Ca. 4 dl kyllingkraft eller fond
1 boks hakka, hermetiske tomater, avrent
Raspet ost
Spisskumin
Chilikrydder
Salt og pepper

2 vårløk
1
 tomat

Rømme
Guacamole

Stek løk og hvitløk i litt olje til den blir blank. Ha oppi kyllingfilet og brun den et par minutter før du har i byggrynene. La alt surre et par minutter til før du har i hermetiske tomater, kyllingkraft, bønner og krydder. La alt koke på lav varme til byggrynene er møre og kraften har kokt inn, omtrent 20-25 minutter. Du kan være lurt å holde litt igjen på kyllingkraften og heller tilsette litt mer etter hvert som det koker inn.

Når alt er ferdig kokt har du i ønsket mengde raspet ost (jeg brukte ca. 2 dl) og lar det smelte. Til slutt har du over vårløk og tomat. Server med rømme og guacamole, hvis du har lyst :) En enkel guacamole lager du ved å mose en avokado med gaffel, tilsette et hakka hvitløksfedd, litt sitronsaft og et dryss salt og pepper. 

Prøv deg gjerne fram med ulike krydder. Jeg er sikker på at også tacokrydder er godt i denne gryteretten :)